Γεμιστά καλαμαράκια
6 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
½ φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
4 κ.σ. άνηθος
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα
½ φλιτζ. ούζο
2 φλιτζ. φρέσκια ντομάτα
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
φέτα (προαιρετικά)
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. Σε ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε φρέσκο και ξερό κρεμμύδι μαζί. Προσθέτουμε τα πλοκάμια. Τα αφήνουμε να σωταριστούν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και το κουκουνάρι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον άνηθο. Αφήνουμε το ρύζι να ψηθεί κατά 75% – θέλουμε να κρατάει λίγο. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε μέσα σε ένα πυρέξ. Περιχύνουμε τα καλαμάρια με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου.