Μπακαλιάρος λεμονάτος
800 γρ. μπακαλιάρος υγράλατος
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
5 πράσα χοντροκομμένα
5-6 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένα
φρέσκο κρεμμύδι
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
άσπρο πιπέρι
χυμός 2-3 λεμονιών
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ζεστό νερό
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν. Στη συνέχεια βάζουμε τα πράσα, τα κλωναράκια του σέλινου, το φρέσκο κρεμμύδι, το ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο να μαραθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τις πατάτες σε στρώσεις πάνω από τα λαχανικά και προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό μέχρι να τις σκεπάσουμε. Ρίχνουμε άσπρο πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρεύεται, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε το χυλό. Σε ένα μπολ, βάζουμε το χυμό από τα λεμόνια, το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν χυλός.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές ζωμό από την κατσαρόλα που βράζει το φαγητό μας και ανακατεύουμε. Ύστερα από περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το χυλό στην κατσαρόλα, ανακινούμε καλά τη κατσαρόλα και σερβίρουμε.