Μυδοπίλαφο
Για το πιλάφι
2 φλιτζ. ρύζι νυχάκι
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φλ. ζωμό λαχανικών
πιπέρι
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμός ½ λεμονιού
ξύσμα 1 λεμονιού
Για τα μύδια
1 κιλό μύδια με το κέλυφος
10 ντοματίνια
1 σκ. σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη κέρατο
½ φλιτζ. ούζο
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά βαθύ τηγάνι με καπάκι και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Σωτάρουμε τα σκόρδα, την πιπεριά και τα ντοματίνια. Σβήνουμε με ούζο και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μισά μύδια. Σκεπάζουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι τα μύδια να αχνιστούν και να ανοίξουν. Τα βγάζουμε, αφαιρούμε το κέλυφος και κρατάμε την ψίχα. Κρατάμε επίσης το ζουμί και τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού για το πιλάφι.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε για 2 λεπτά να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφού πάρουν βράση βάζουμε όλα τα υλικά του τηγανιού, εκτός από τα μύδια. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια και αφού είναι έτοιμο το ρύζι, προσθέτουμε τη μυδόψιχα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε, καρφώνουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα μύδια με το κέλυφος και καπακώνουμε. Σιγοβράζουμε για δύο λεπτά ακόμη μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε ζεστό.