Σουπιές κρασάτες
1 κιλό σουπιές
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. λευκό κρασί
2 κ.σ. μάραθο ή άνηθο
2 κ.σ. μαϊντανό
1 μεγάλη ντομάτα στον τρίφτη
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Καθαρίζουμε τις σουπιές αφαιρώντας τα μάτια και το μεγάλο κόκκαλο. Αφαιρούμε με προσοχή το στομάχι και το σακουλάκι με το μελάνι, ώστε να μην σπάσει. Βάζουμε 3-4 σακουλάκια με μελάνι σε ½ φλιτζάνι νερό, τα σπάμε και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
Κόβουμε τις σουπιές σε λωρίδες περίπου 2 εκατοστών. Σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2′. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις τσιγαρίζουμε λίγα λεπτά μαζί με το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 1′ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το μελάνι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοψηθούν 20’, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε τον μάραθο και αφήνουμε άλλα 10′. Δοκιμάζουμε αν έχει μαλακώσει όσο θέλουμε η σουπιά και βγάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.