Καλαμαράκια λεμονάτα με πατάτες και κολοκυθάκια τηγανητά
1 κιλό καλαμάρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
2 κλωναράκια βασιλικό
1 φλ. λευκό κρασί ξηρό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 λεμόνια το χυμό
αλάτι, πιπέρι.
Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα πλένετε σε μπόλικο τρεχούμενο νερό.
Τα στραγγίζετε και κόβετε τα «σακουλάκια» τους σε κρίκους.
Τα βάζετε σε μια σαλατιέρα, τα ραντίζετε με το χυμό του λεμονιού και τα αφήνετε παράμερα για ½ ώρα.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τα σκόρδα και ψαλιδίζετε τα φυλλαράκια του βασιλικού, κρατώντας 2-3 παράμερα για τη γαρνιτούρα.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι και τα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα καλαμάρια με τη μαρινάτα τους, περιχύνετε με το κρασί, αλατίζετε πολύ ελαφρά, πασπαλίζετε με πιπέρι και τ’ αφήνετε να σιγοψηθούν για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, ανακατεύετε και τα σερβίρετε γαρνιρισμένα με τα φυλλαράκια βασιλικού που κρατήσατε παράμερα.
Συνοδεύονται με κολοκυθάκια και πατάτες ροδέλα τηγανητά