Χταπόδι με πατάτες και μέλι στη γάστρα
Υλικά
1 χταπόδι 2 κιλά
6 πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
Φέτες λεμονιού
Ρίγανη ξερή και φρέσκια
½ φλ. κρασί λευκό
1 σφηνάκι ξύδι
1 /2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύδι, το κρασί, το ελαιόλαδο, το μέλι, πιπέρι και ανακατεύω με ένα αυγοδάρτη να λιώσει το μέλι. Βουτάμε μέσα τις καθαρισμένες κυδωνάτες πατάτες και ανακατεύουμε.Αλατίζουμε ελαφρά γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό και βάζουμε το χταπόδι στη γάστρα, στρώνουμε τις πατάτες , το κρεμμύδι και περιχύνουμε με το ζωμό από τις πατάτε . Πασπαλίζουμε ξερή και φρέσκια ρίγανη,
Ψήσιμο στους 200 βαθμούς στον αέρα ή πάνω κάτω για 2 ώρες.