Χταπόδι με σάλτσα πορτοκαλιού
1 κιλό χταπόδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 ξερό κρεμμύδι
1 δαφνόφυλλο
1 /2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλ. φρέσκο σουρωμένο χυμό πορτοκαλιού
πιπέρι
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 1/2 λίτρο νερό να βράσει, ρίχνουμε το ξύδι και το δαφνόφυλλο και βάζουμε το χταπόδι να βράσει για 10 λεπτά.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει καλά. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα πρώτα το βαλσαμικό ξύδι μετά το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό για 35-45 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό πορτοκαλιού. Η σάλτσα πρέπει να είναι πολύ πηχτή.